HOOFDKANTOOR OIKOCREDIT


ZENBER Architecten ontwerpt een werkomgeving waarbij efficiënt, slim en multifunctioneel ruimtegebruik centraal staat.

 

ZENBER Architecten heeft een nieuw interieur ontworpen voor het hoofdkantoor van Oikocredit: een flexibele en toekomstbestendige omgeving, waar medewerkers van Oikocredit op een eigentijdse manier kunnen werken en hun klanten verwelkomen.

 

Met de revitalisering van de werkomgeving op de begane grond en op de bovenste verdieping is het aantal werkplekken gemaximaliseerd. Door efficiënt, slim en multifunctioneel gebruik van de ruimte is op minder vloeroppervlak meer functionaliteit gerealiseerd. “Het Nieuwe Werken” was een belangrijk sleutelwoord in de ontwerp opdracht.

“Elementen van plezier, welzijn en gezondheid weerspiegelen de bedrijfscultuur”

Gezellig multifunctioneel werkcafé bij Oikocredit.

Aanpak

Oikocredit had de ambitie om ‘Het Nieuwe Werken’ op de werkvloer te introduceren en vroeg aan Veldhoen + Company om het transitieproces te begeleiden. ZENBER Architecten vertaalde het Functionele Programma van Eisen dat hier uit voortkwam naar een dynamische en duurzame activiteitsgerelateerde werkomgeving.

 

De nieuwe werkwijze is gericht op samenwerking en transformatie tot een inspirerende, ondernemende en innovatieve organisatie. De nieuw ontworpen werkomgeving is een stimulerende, innovatieve werkomgeving geworden en benadrukt daarmee de transitie van Oikocredit.

 

Elementen van plezier, welzijn en gezondheid en de milieuvriendelijke omgeving weerspiegelen de bedrijfscultuur. Klimaatregeling, luchtzuivering door planten, verminderde schadelijke uitstoot van vloerbedekking en geluidsreductie dragen bij aan een aangename werkomgeving.

Gastvrij werkcafé in dynamisch hart

De entreezone heeft een gastvrije ontvangstbalie en een gezellig multifunctioneel werkcafé met een prominente koffiebar. Alle medewerkers hebben een barista training gekregen en kunnen voor elkaar en bezoekers de perfecte cappuccino bereiden. De eerste indruk is daardoor direct heel prettig: Werknemers en bezoekers voelen zich welkom en kunnen met een goed gevoel aan de dag beginnen.

 

De begane grond is een dynamisch hart dat multifunctioneel gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld presentaties, overleg en lunch en waar ontmoeten en ontspannen centraal staat. De werkomgeving heeft een open en transparant karakter en een flexibele inrichting, zodat de mensen nog beter kunnen samenwerken. Elke medewerker kiest het type werkplek wat op dat moment bij zijn/haar werkzaamheden past. Dat zorgt voor meer verbinding met de andere collega’s en stimuleert de creativiteit.

 

Rondom het gezellige werkcafé bevinden zich communicatiezones en vergader-/co-werkruimten waar werknemers en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en hun kennis met elkaar kunnen delen.

Greenhouse en concentratiewerkplekken

In de rustigere perifere delen van de begane grond liggen de concentratiezones met stiltegebieden en privé- en gedeelde bureaus. Hier bevindt zich ook de ‘Greenhouse’, een groene serre met veel planten die visueel aansluit op de buitentuin en die dient als bibliotheek en stiltegebied.

 

De kantoorverdieping op het hogere niveau bestaat voornamelijk uit stiltegebieden en concentratiewerkplekken, gecombineerd met ontmoetingsruimten voor co-werken. Een centraal gelegen pantryzone met werkcafé, is het hart en de ontmoetingsplaats van dit niveau.

 

Duurzaam ontwerp, verantwoordelijk gebruik van materialen

ZENBER Architecten heeft de bestaande glazen wanden en deuren van het gebouw en meubels van Oikocredit zoveel mogelijk hergebruikt en gerevitaliseerd. De toegepaste nieuwe materialen zijn circulair en de houten afwerking is van gecertificeerde verantwoorde bosbouw. Natuurlijk daglicht stroomt rijkelijk naar binnen en wordt gecombineerd met 100% LED verlichting.

Over Oikocredit

Oikocredit is een van de grootste sociaal investeerders in microkrediet ter wereld, en verleent microkredietverstrekkingen aan fair-trade organisaties, coöperaties en kleine tot middelgrote ondernemingen. Oikocredit hanteert het principe van empowerment van mensen. Zij geloven dat microkrediet de meest pure vorm van ontwikkelingshulp is. Geld lenen in plaats van geven zorgt voor zelfvertrouwen en haalt het ondernemende in mensen naar boven. Hierdoor krijgen mensen de kans zélf een bestaan op te bouwen. Oikocredit gelooft in een mondiale, rechtvaardige samenleving waarin middelen duurzaam worden gedeeld en alle mensen de keuzes krijgen die ze nodig hebben om een leven van waardigheid te creëren.

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: Oikocredit
Locatie: Amersfoort
Jaar: 2018

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Ingrid Heijne,
Diederik Mulder
Aannemer/ Interieurbouwer: Intermontage
Huisvestingsadviseur: Funckey / Veldhoen + Company

Installatie advies: Becks
Akoestisch advies: LBP|SIGHT
Lichtadvies: Studio Rublek BV. 
Grafische vormgeving: ZENBER Architecten
Projectfotografie: ZENBER Architecten