HOOFDKANTOOR RODE KRUIS


Het hoofkantoor van het Rode Kruis ligt in het jonge, dynamische kantorengebied ‘De Groene Schenk’, in Den Haag op loopafstand van station Den Haag Laan van N.O.I. Het gebouw beschikt over vijf verdiepingen en is prachtige gelegen aan een groene parkstrook. ZENBER architecten heeft de nieuwe dynamische werkomgeving ontworpen waarin samenwerken, ontmoeten en het internationale karakter van het Rode Kruis samenkomen.

“Base Camp als dynamisch hart”

ONTMOETEN EN SAMENWERKEN IN “BASE CAMP”

In het hart van elke verdieping is een groot en dynamisch ‘base camp’ gecreëerd. Hier staat de pantry met goede koffie en een multifunctionele lees- en werktafel. Het ‘base camp’ is hèt centrale middelpunt. De frames met vilten doeken overdekken de diverse zit- en overlegplekken. Rondom het open ‘base camp’ zijn transparante vergader, overleg en concentratieruimtes gepositioneerd. Hierdoor zijn medewerkers van de verschillende afdelingen goed zichtbaar voor elkaar en wordt het samenwerken en ontmoeten optimaal gefaciliteerd en gestimuleerd.

Op de begane grond worden de bezoekers gastvrij ontvangen aan een ontvangstbalie en kunnen zij plaatst nemen in een ‘base camp’. Hierachter bevindt zich een levendig en multifunctioneel werkcafé met uitzicht op de groene parkstrook en een groot vergadercentrum.

DIVERSITEIT AAN WERKPLEKKEN

Ook de open kantoorvloeren faciliteren een makkelijk contact tussen de verschillende afdelingen. In de directe nabijheid bevinden zich de skype nissen en de belcellen die veelvuldig worden gebruikt voor internationale gesprekken met medewerkers en met andere instanties op locatie. Een excellente akoestiek is hier dan ook van essentieel belang; het toegepaste tapijt en de nieuwe plafonds hebben een extra hoge akoestische waarde en tussen de werkplekken staan akoestische schermen.

IDENTITEIT MET INTERNATIONAAL KARAKTER

Het Rode Kruis is dé noodhulporganisatie. In Nederland en wereldwijd! De identiteit van de organisatie met het grootste vrijwillige hulpverlenersnetwerk ter wereld is duidelijk zichtbaar in het interieur. Voor het ontwerp van de nieuwe werkomgeving heeft ZENBER zich laten inspireren door de ‘hands on’ mentaliteit en de internationale ‘base camps’ van het Rode Kruis.

Met medewerkers van verschillende afdelingen van het Rode Kruis heeft ZENBER een workshop gehouden over de identiteit en de look & feel. Dit is vertaald in het interieur door een combinatie van kleur en duurzaam materiaal gebruik, het ‘base camp’ als dynamische hart en de grote wand vullende fotografie met afbeeldingen van de internationale hulpverlening van het Rode Kruis.

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: Rode Kruis Nederland
Locatie: Den Haag
BVO: 2.900m²
Jaar: 2018

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Diederik Mulder
Bouwmanagement: Trots

Aannemer: debazis
Interieurbouwer: eN eN Meubelmakers
Lichtplan: ZENBER Architecten, Modular
Grafische vormgeving: être-design
Projectfotografie: ZENBER Architecten