VNO NCW EN MKB-NEDERLAND


ZENBER Architecten ontwerpt een dynamisch en inspirerend ondernemershuis voor VNO-NCW en MKB-Nederland. ZENBER transformeerde het interieur van het bestaande gebouw tot een gastvrije en eigentijdse werk- en ontmoetingsomgeving waar medewerkers op een prettige manier kunnen (samen)werken en waar leden en partners elkaar formeel en informeel kunnen ontmoeten.

Over VNO-NCW en MKB-Nederland

VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de bestaande samenwerkingen verstevigd en willen al het ondernemerschap verbinden onder het motto ‘Nederland Onderneemt!’ De ambitie is om het beste ondernemersklimaat ter wereld voor een welvarend en leefbaar Nederland te realiseren. De vernieuwde samenwerkingsovereenkomst en een andere manier van werken zijn belangrijke stappen hierin. Een changeprogramma begeleidt de werknemers in de nieuwe manier van werken, die wordt ondersteund met de juiste nieuwe ICT middelen en wordt gefaciliteerd door een aangepaste huisvesting in de centraal gelegen Malietoren in Den Haag.

De markante Malietoren is een ontwerp van Benthem Crouwel en biedt ruimte aan 18.000m2 kantoorHet gebouw staat boven op een doorgaande weg die onder het gebouw door loopt en ligt schuin tegenover Den Haag CS waardoor de locatie ook zeer goed bereikbaar is met het openbaar vervoer. De kantoorverdiepingen van VNO-NCW en MKB-Nederland kijken uit op een groen gebied aan de ene zijde, en een stedelijke omgeving aan de andere zijde.

Dynamische en gastvrije lobby

Nederland Onderneemt! – die identiteit is duidelijk zichtbaar en voelbaar in het eigentijdse ondernemershuis; een bruisend hart waar leden elkaar ontmoeten en een verbinding met de wereld aan gaan.

De begane grond heeft een dynamisch en uitnodigend karakter, met de gastvrije uitstraling van een hotellobby. Medewerkers en gasten worden bij binnenkomst op persoonlijke wijze ontvangen bij de ontvangstbalie en kunnen op elk moment van de dag terecht in de eet/werklounge voor goede koffie en lunch. De open uitgiftebalie van de keuken – met front cooking – bevindt zich prominent in het hart van het gebouw. Dit uitnodigende gebied stimuleert tot afspreken, ontmoeten en (samen)werken bij één van de vele en diverse zitplekken in deze ruimte. Strategisch geplaatste LCD schermen met nieuwsvoorzieningen bieden een venster op de ontwikkelingen in Nederland en in de rest van de wereld.

De begane grond is uitgebreid met een entresol dat dient als zitgebied, en waar een nieuwe trap aan is verbonden die toegang naar de parkeergarage of receptie mogelijk maakt.

“Dynamisch en inspirerend ondernemershuis”

Transparante werkomgeving verbindt diverse overlegplekken & werkplektypen

Op de hoger gelegen verdiepingen bevinden zich de werkomgevingen. Om samenwerking, interactie en kennisdeling te bevorderen, is zichtbaarheid, vindbaarheid en toegankelijkheid van medewerkers belangrijk.
De werkvloer heeft daarom een open, transparant karakter met een juiste mix aan overlegplekken & werkplektypen gekregen. Zichtlijnen naar buiten en ruime daglicht toetreding maken de kantoorverdiepingen tot een prettige en ruimtelijke werkomgeving.

Op alle werkverdiepingen is er een welkomstpunt in de vorm van een secretariaat of pantryzone, en de met hout beklede kern geeft een warme en uitnodigende uitstraling aan de gehele verdieping. In het dynamische ondernemershuis is ook voldoende ruimte om in alle rust en privacy (individueel) te kunnen werken: Transparante werkkamers bevinden zich aan de rustige periferie van de gevel waar ook uitzicht en daglichttoetreding is. Toiletten, liften, trappen etc. zijn gelegen in een houten kern waaromheen de dynamische zone van spreekruimten en pantry’s zich bevindt.

Vergader en congrescentra

Op de 6e en 7e verdieping bevinden zich de vergader- en congrescentra met een ontvangstbalie of pantryzone als welkomstpunt. De vergader- en congrescentra zijn flexibel in te delen in diversiteit en functionaliteit. Door middel van verschuifbare panelenwanden zijn ruimten onderling uit te breiden en kan de foyer vergroot worden. Ten behoeve van de transparantie en daglichttoetreding is waar mogelijk gekozen voor glas.

Warme lobby-achtige look&feel

Het materiaalgebruik op de begane grond benadrukt de uitnodigende lobby-achtige look & feel. De bestaande zwarte natuurstenen vloer is een welkom onderdeel van het ontwerp en is daarom intact gelaten. De natuurstenen vloer benadrukt het natuurlijke open karakter van de ruimte en vormt een stoer contrast met de gebruikte warme materialen zoals hout, akoestische stoffering en groenelementen.

De warme en eigentijdse uitstraling is doorgezet op de verdiepingen en krijgt vorm in de houten kernbekleding. Het congrescentrum op de 7e verdieping heeft een upgrade gekregen in look & feel. Het tapijt is vervangen en de wanden geschilderd. In de grote zaal is het meubilair vervangen.

Duurzaamheid en hergebruik

Er is maximaal ingezet op hergebruik van bestaande interieuronderdelen en meubilair.
Wanden op de kantoorverdiepingen zijn hergebruikt en de bestaande natuursteen vloer op de begane grond is onderdeel geworden van het nieuwe interieurontwerp. Nieuwe interieurelementen en -producten hebben zoveel mogelijk een duurzaam of circulair label.

  • Verdichting: Efficiënter omgaan met de beschikbare m² van 5 naar 3 kantoor verdiepingen
  • Wanden: Dichte 25 jaar oude systeemwanden van de bestaande locatie geoogst en revitaliseert teruggeplaatst
  • Houten wandafwerking + vastmeubilair: Uitgevoerd in volledig circulaire beplating
  • Plafonds: Optimaal ingezet op het hergebruik van de bestaande bandraster plafonds aangevuld met Verlichting 100% LED
  • Meubilair: Er is maximaal ingezet op hergebruik van bestaande interieuronderdelen en meubilair.
  • Bestaand vergadermeubilair is opnieuw gestoffeerd.

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: VNO NCW en MKB Nederland
Locatie: Den Haag
BVO: 8.100 m²
Jaar: 2021

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Ingrid Heijne, Edwin Kamphorst
Gebouwarchitect: Benthem Crouwel Architects
Projectmanagement: Hevo
Bouwmanagement: CBB
E&W adviseur en constructeur: Arcadis

Aannemer: DCV Bouw
Interieurbouwer: Visker interieurbouw
Lichtplan: ZENBER Architecten
Grafische vormgeving: ZENBER Architecten
Projectfotografie: Roos Aldershoff