HvA Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis Amsterdam

Stad en educatie krijgen een nieuwe plek

Over dit project

Stad en educatie krijgen een nieuwe plek in het hart van Amsterdam. Onderwijs, ontmoeting, kennis, buurt, bedrijfsleven, cultuur en ontspanning zullen een integraal onderdeel van de stadscampus van de Hogeschool van Amsterdam gaan vormen. Verschillende onderwijsdomeinen, waaronder recht en economie, onderwijs en opvoeding, media, techniek en management, zullen elk verschillende onderkomens krijgen aan weerszijden van de Wibautstraat.
Naast nieuwbouw worden enkele karakteristieke bestaande gebouwen gerenoveerd.

Het interieurontwerp betreft het voormalige rijksmonument Kohnstammhuis en de aangrenzende vleugel Theo Thijssenhuis. Hier vinden het domein Onderwijs & Opvoeding, Dienst Studentenzaken en het Centrum voor Nascholing Amsterdam onderdak, gecombineerd met centrale functies als leercentrum, mediatheek, broedplaats en arena. 

Het interieur is ontwikkeld en ontworpen vanuit intensief, dynamisch en lange termijn gebruik. Het sluit naadloos aan op het imposante monument van het Kohnstammhuis. Bij binnenkomst wordt je overgoten door hoge en lichte ruimtes. Het leercentrum kan flexibel worden gebruikt voor verschillende doeleinden door de verschillende opstellingen en het verplaatsbare en inschuifbare meubilair.

Boven het leercentrum van de begane grond zijn onderwijsverdiepingen gelegen. Het oorspronkelijke ontwerp van architect Friedhoff uit 1958 is op subtiele wijze teruggebracht. De middengang met het zwarte plafond benadrukt de ruggengraat van het gebouw. Aan weerszijden van de gang zijn flexibele onderwijsruimtes en kantoorruimtes. De wisselende studentenaantallen en programmatische wijzigingen kunnen gemakkelijk door nieuwe indelingen worden opgevangen. De leerpleinen vormen het hart van elke verdieping. De onderwijsomgeving straalt respect uit voor het rijksmonument, ademt de sfeer van hoogwaardig onderwijs en biedt ruimte voor ontmoeting en samenwerking.

PROJECTGEGEVENS
Project: HvA Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis
Opdrachtgever: Hogeschool van Amsterdam
Projectteam: Anouk Dekker, Yves Sellam, Armand Paardekooper Overman, Peter Evers, Ernst-Jan Schoute, Martin Vinkentijd, Eric Wezenberg (i.s.m. OIII architecten)
Oplevering: 2011
Fotografie: Roos Aldershof

Categorie
Onderwijs, Work