Gemeente Oldambt krijgt in Winschoten compact en duurzaam nieuw gemeentehuis van Groninger klei

Gemeente Oldambt krijgt in Winschoten compact en duurzaam nieuw gemeentehuis van Groninger klei

Op 16 november presenteerden DP6 en Zenber het Voorlopig Ontwerp van het nieuwe gemeentehuis van Oldambt in de gemeenteraad. Een compact, duurzaam en efficiënt gemeentehuis in het centrum van Winschoten, opgetrokken uit bakstenen van Groninger klei. De binnenwereld wordt licht en groen en nodigt uit tot ontmoeting en contact tussen de medewerkers van de gemeente en de bewoners van Oldambt. Het prachtige rijksmonumentale raadhuis uit 1896 wordt met een elegante loopbug verbonden met de nieuwbouw en krijgt de aandacht en ruimte die het verdient.

Tijdloos ontwerp voegt zich zorgvuldig in historische stadsstructuur

Het Voorlopig Ontwerp laat een herkenbaar maar tijdloos nieuw gemeentehuis zien met een prominente rol voor het historische raadhuis uit 1896. Het nieuwe gebouw is zorgvuldig ingebed in de historische stadsstructuur en voegt aantrekkelijke, kleinschalige openbare ruimtes toe aan het centrum van Winschoten, met bochten, hoogteverschillen en pleintjes. Het gebouw wordt opgetrokken uit roodbruin metselwerk, gemaakt van in Oldambt gewonnen klei en wordt voorzien van bijzondere (witte) accenten. Die zie je terug in de gevelbanden, raamkaders, het balkon en de loopbrug naar de oudbouw. De hoofdingang komt aan de zijde van de parkeerplaatsen en tevens komt er een ingang aan de Langestraatzijde. Aan de transparante gevel aan het plein wordt de raadzaal gesitueerd, zichtbaar voor alle bewoners. Ook komt aan deze zijde het balkon dat gebruikt kan worden voor speciale gelegenheden.

Medewerkers en bezoekers met elkaar verbonden in lichte ruimtelijke binnenwereld

Bij het binnentreden van het gebouw opent zich een lichte, ruime binnenwereld met veel groen. Twee grote vides brengen daglicht tot diep in het gebouw en geven doorzicht naar de verdiepingen waar de medewerkers van de gemeente aan het werk zijn in een open werkomgeving. De bezoeker wordt in de eerste vide opgevangen, in de gastvrije publiekshal, waar cultuurhistorische elementen in het interieur zijn verwerkt en informatie beschikbaar is over de lokale economie en (toekomstige) ontwikkelingen in de gemeente. Rondom dit gebied bevinden zich balies en spreekkamers. Vanuit de publiekshal kan de bezoeker doorkijken naar het werkcafé, de multifunctionele raadzaal en het vergadercentrum.

De ruimtelijke opzet van het ontwerp stimuleert onderling contact. Door de compacte gebouwvorm met de twee vides zijn de medewerkers zichtbaar, op korte afstand met elkaar en de bezoeker verbonden, zowel op de begane grond als op de verdieping. Rondom de vides worden de publieke en semipublieke ‘dynamische’ functies gesitueerd, zoals ontvangst, ontmoeting en overleg. Verder weg van de vides, aan de buitengevels. Is juist meer rust en privacy; hier zijn dan ook onder meer de concentratie-werkplekken voorzien.

Duurzaam gemeentehuis doorstaat de tand des tijds

De compacte vorm, met kleine footprint en een goed geïsoleerd gevels, zorgt voor weinig energieverlies en maakt het gebouw samen met de zonnepanelen op het dak energieneutraal. Het tijdloze ontwerp, de robuuste materialen en de grote mate van flexibiliteit in de plattegronden maken het gemeentehuis toekomstbestendig.

Wethouder Erich Wünker heeft veel vertrouwen in het vervolg van het ontwerpproces: “Ik ben heel tevreden over de wijze waarop de architect het Structuurontwerp verder heeft uitgewerkt. Het Voorlopig Ontwerp laat zien dat de architect onze wens van een open en transparant gebouw goed heeft opgepakt. Het gebouw is licht van binnen en met het toepassen van baksteen van Groninger klei sluit het ook goed aan bij wat we in onze regio allemaal te bieden hebben. Wat mij betreft ligt er een mooie basis voor het Definitief Ontwerp.”

Integraal ontwerp

Parallel aan het ontwerp van het gemeentehuis wordt door DAAD architecten gewerkt aan het ontwerp van de openbare ruimte en door Urban Climate Architects aan aangrenzende nieuwbouw woningbouw en herontwikkeling van de Hema. De onderlinge samenwerking zal leiden tot een integraal ontwerp.

De visuals zijn een impressie en hier kunnen geen rechten aan ontleend worden

OPDRACHTGEVER
Gemeente Oldambt

BIJZONDERHEDEN
In samenwerking met DP6 architectuurstudio

DP6 architectuurstudio: architectuur

ZENBER Architecten: interieurarchitectuur

ADVISEURS
Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam| Nelissen Ingenieursbureau, Eindhoven  | HI-plus, Rotterdam | abcnova, Amsterdam | DAAD Architecten, Beilen (ontwerp openbare ruimte)