Verbinding met historie en landschappen in nieuwe gemeentehuis Rheden door DP6 en Zenber

Verbinding met historie en landschappen in nieuwe gemeentehuis Rheden door DP6 en Zenber

Op de grens van Veluwezoom en IJsselvallei, op een vlak gedeelte in het glooiende groene landschap, ligt het sterk verouderde gemeentehuis van de gemeente Rheden. Het is een strategische plek met veel historie waar vanaf de 17e eeuw de herberg en later het befaamde hotel ‘De Engel’ heeft gestaan. Dat het nieuwe gebouw ook op deze waardevolle locatie moet komen is duidelijk en heeft als voordeel dat de kelder van het oude gebouw kan worden hergebruikt.

De nieuwbouw is een unieke kans om de gemeente Rheden een nieuw gezicht te geven: open, transparant en gastvrij. Een gemeentehuis dat ontmoeten stimuleert en waar samengewerkt kan worden in een prettige, veilige, gezonde werkomgeving. De unieke landschappelijke locatie en de rijke geschiedenis van deze plek vormen hiervoor een sterke basis.

DP6 architectuurstudio en Zenber Architecten wonnen de EU tender voor het nieuwe gebouw met een visie die verbanden legt en verbindingen maakt: tussen historie, heden en toekomst, tussen landschappen en gebouw, tussen de gemeentemedewerkers en de bewoners en tussen de zeven tot de gemeente behorende dorpen. De nieuwbouw maakt bewust van het gemeenschappelijke culturele en natuurlijke erfgoed, en vormt een nieuwe laag in de tijd die de identiteit van de gemeente Rheden weerspiegelt.

DP6 en Zenber werken momenteel met de gemeente aan het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis. Integrale duurzaamheid en een grote mate van flexibiliteit zullen in het ontwerp een belangrijke rol spelen, zodat het nieuwe gemeentehuis kan blijven inspelen op toekomstige ontwikkelingen.