Uitvoering herontwikkeling lounge 1 op Schiphol van start

Lounge 1 Schiphol, ontwerp ZENBER Architecten

Uitvoering herontwikkeling lounge 1 op Schiphol van start

Vorige week was de kick of voor de uitvoeringsfase van lounge 1. Afgelopen vijf jaar heeft ZENBER Architecten gewerkt aan het interieurontwerp voor lounge 1. Samen met Schiphol, Benthem Crouwel Architects, Naco, Halmos, IAA Architecten en alle adviseurs is het ontwerp tot stand gekomen.

Lounge 1 is het gebied voor passagiers met een Schengenbestemming. Door de herinrichting wordt het voor passagiers overzichtelijker waardoor ze makkelijker hun weg kunnen vinden. Lounge 1 wordt met 5.000m2 vergroot tot een gebied van 24.000 m2 met ruimte voor diverse winkel- en horecaconcepten.

Beleving passagier centraal

In het ontwerp van ZENBER Architecten staan de wensen en de beleving van de passagier centraal en speelt de menselijke maat een belangrijke rol. Lounge 1 wordt verdeeld in drie zones: de landzijde, luchtzijde en cloud met explore-zone.  Elke zone heeft een eigen uitstraling, kleur- en materiaalgebruik. Dit draagt bij aan de herkenbaarheid en oriëntatie waardoor passagiers zich op hun gemak voelen en makkelijker hun weg gaan vinden. Lounge 1 biedt een verrassende ervaring die inspireert en uitdaagt om te ontdekken.

Duurzaam en circulair ontwerpen

De toegepaste materialen dragen bij aan het doel van Schiphol om in 2030 zero waste te zijn. Het plafond is van recyclebaar aluminium. De vloertegels zijn van restmateriaal uit marmer, kwarts en graniet. De meubels worden gestoffeerd met leer uit afvalstromen. Houten wanden worden gemaakt van duurzaam bamboe.

Lounge 1 Schiphol, ontwerp ZENBER Architecten

De herontwikkeling van Lounge 1 wordt uitgevoerd door ESAP, de bouwcombinatie van SPIE en Equans. De werkzaamheden vinden plaats in vijf fases, waarin we in totaal dertien deelprojecten opleveren. ESAP start vanaf 2023 met de daadwerkelijke verbouwing.