Reiziger centraal in ontwerp voor Lounge 1

Reiziger centraal in ontwerp voor Lounge 1

Afgelopen vijf jaar heeft ZENBER Architecten gewerkt aan het interieurontwerp voor lounge 1. Samen met Schiphol, Benthem Crouwel Architects, Naco, Halmos, IAA Architecten en alle adviseurs is het ontwerp tot stand gekomen. Inmiddels is ESAP op Schiphol bezig met de uitvoeringswerkzaamheden in het kader van de herinrichting van Lounge 1.

Lounge 1 is het gebied voor passagiers met een Schengenbestemming. Door de herinrichting wordt het voor passagiers overzichtelijker waardoor ze makkelijker hun weg kunnen vinden. Lounge 1 wordt met 5.000m2 vergroot tot een gebied van 24.000 m2 met ruimte voor diverse winkel- en horecaconcepten.

In het ontwerp van ZENBER Architecten is uitgegaan van de ultieme passagiersbeleving (de ‘Customer Journey’) waarbij de wensen en de beleving van de reiziger centraal staan. De lounge is opgedeeld in drie zones: Welcome/Goodbye-zone, The Cloud en Relax-zone. Elke zone heeft een eigen uitstraling en kleur- en materiaalgebruik. Dit zorgt voor herkenning en helpt reizigers zich op hun gemak te voelen en hun weg te vinden in Lounge 1.

Welcome/Goodbye-zone

Aan landzijde is er de Welcome/Goodbye-zone. Hier verwelkomen we aan de ene kant aankomende reizigers terwijl er aan de andere kant afscheid wordt genomen van vertrekkende passagiers. Ze passeren allemaal een houten lint met een warme aardse uitstraling en een wandafwerking van bamboe. Aan het einde van het lint bevindt zich de horeca en het zitgebied van het Cockpitplein. Dat krijgt een aards karakter door het gebruik van warme terracotta- en roestkleuren.

The Cloud

Middenin de lounge komt `The Cloud’. Deze is geïnspireerd door de Hollandse lucht maar verwijst ook naar het moment dat je als vliegtuigpassagier door de wolken gaat. Dankzij de locatie, tussen land- en luchtzijde, vormt The Cloud een iconisch middelpunt in de lounge. In het gebied is plek voor winkels en een flagshipstore, aan de achterzijde komt een zitgebied.

Relax-zone

Aan de luchtzijde komt de Relax-zone. Dit frisse, transparante, groene gebied met een moderne uitstraling biedt rust en kalmte en er zijn duidelijke zichtlijnen. Reizigers kunnen hier met een kopje koffie en een broodje genieten van het zicht op de vliegtuigen. In deze zone bevinden zich een groen zitlandschap, diverse horeca gelegenheden en verschillende diensten zoals: de transferzone en de Lost & Found-balie.

Duurzaam en circulair

Schiphol heeft de ambitie de meest duurzame luchthaven ter wereld te zijn. Het ontwerp voor Lounge 1 is duurzaam en circulair. Zo is het plafond van recyclebaar aluminium en bestaan de vloertegels uit restmateriaal van marmer, kwarts en graniet. De meubels worden gestoffeerd met leer uit afvalstromen. Houten wanden worden gemaakt van duurzaam bamboe.

Lees meer over lounge 1 op de website van Schiphol: Schiphol | Reiziger centraal in ontwerp voor Lounge 1