MBO COLLEGE POORT

ZENBER Architecten ontwerpt een prikkelend interieur met hoogwaardige leer- en werkplekken voor MBO College Poort. Het MBO College biedt ruimte aan 3 type niveau 4-opleidingen: Business (markering, economie, administratie en handel), Sports (sport en bewegen), Hospitality (toerisme, horecamanagement en kunst). Je vind hier ondernemende, creatieve en sportieve studenten met de ambitie om de wereld te veroveren.

De nieuwbouw van het ROC Flevoland ligt in het Olympiakwartier Oost in Almere Poort. Deze locatie kenmerkt zich door een groot aanbod aan sportfaciliteiten. Ook voor andere opleidingen is er een duidelijke aansluiting op de dynamiek van de omgeving: naast woningen zijn er ook kantoren en is er recreatie aanwezig in dit gebied. Daardoor biedt dit een contextrijke leeromgeving voor studenten, waarin toekomstige werksituaties worden herkend en gesimuleerd. In de school zijn openbare functies waar bezoekers ook welkom zijn, zodat er ontmoetingen ontstaan tussen studenten en de bewoners en werkenden in de directe omgeving.

EEN COMMUNITY COLLEGE

De nieuwbouw kenmerkt zich door een transparante en uitnodigende entree aan het stationsplein van Almere Poort. In de centrale hal bevindt zich de receptie en studenten service desk. Het plein gevoel wordt naar binnen gehaald door mos wanden en bomen in de hal en diverse zit en werkplekjes tussen het groen. De laagdrempelige koffiecorner nabij de entree is zichtbaar vanaf de straat en is ook toegankelijk voor bezoekers aan dit gebied en startende ondernemers.

Vanuit de centrale ontmoetingshal start een enorme houten loper in de vorm van een traptribune en is het centrale hart van het MBO college die de 4 verdiepingen via het atrium verbindt.
De ‘speakers corner’ op de traptribune is een laagdrempelige en openbare plek voor presentaties en lezingen van (lokale) talenten, artiesten, ondernemers, sporters en studenten. Hier wordt kennis gedeeld, gedebatteerd en voorstellingen gegeven in een open setting. En biedt letterlijk ruimte voor talent!

Op de eerste verdieping loopt de traptribune over in het Grand café. Een bruisende plek waar studenten, docenten, medewerkers en externe partijen samen komen en gebruik kunnen maken van de horeca voorzieningen. Het is een prettige ontmoetingsruimte met diverse zit en werkplekken.

Ook bedrijven en organisaties zijn welkom en maken deel uit van de community. De pionierzone op de 1e verdieping biedt flexibele kantoorwerkplekken voor start-ups in een open en inspirerende ruimte met vergaderkamers. Hier ontmoeten externen en studenten elkaar. De traptribune loopt verder door in het lichte en fris groene atrium naar de 2e en 3e verdieping. De tribune biedt een diversiteit aan werk en hangplekken. De omloop rondom het atrium, met treinzitjes om samen te studeren of te overleggen, geeft toegang tot de lokalen.

“Je komt hier voor kennis, ideeën, om bekenden te zien en samen te leren en werken in een aantrekkelijke omgeving die prikkelt en bruist.”

THUISBASIS: KLEIN BINNEN GROOT

Om het principe van ‘mijn school’ te bekrachtigen zijn er naast de lokalen, praktijkruimte en werkplekken zones per opleidingscluster gecreëerd. In deze ‘thuisbasis’ hangt een huiskamersfeer. Deze zones worden gekenmerkt door gekleurde frames, die goed zichtbaar zijn vanuit het atrium. Ze bieden een kleinschalige setting in een open ruimte met diverse leer- en zitplekken en plek voor presenteren en etaleren. Het is een plek om bij elkaar te zitten, af te spreken, koffie te drinken of iets te bespreken. Waar studenten en docenten samenkomen in een informele setting.
De thuisbasis biedt ruimte voor inbreng en invulling van de teams. Onder leiding van ZENBER Architecten is in een aantal creatieve sessies met studenten en docenten gebrainstormd over grafische uitingen en quotes die passend en herkenbaar zijn voor het opleidingscluster. Dit heeft geresulteerd in treffende illustraties op de wanden, ontworpen door ZENBER architecten in samenwerking met het MBO College. Deze grafische laag draagt bij aan een herkenbare plek, waardoor studenten en medewerkers zich thuis voelen tussen gelijkgestemden.

Voor het MBO college Poort is naast herkenbaarheid van het opleidingscluster, verbinding belangrijk. Gezamenlijke projecten of cross overs tussen opleidingen van verschillende teams, inspiratie over en weer maken juist samen het MBO College Poort. De centrale ontmoetingszone en de diverse leer- en werkplekken in het grensvlak tussen de zones zorgen voor de verbinding: deze zijn van iedereen en stimuleren om te mixen.

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: ROC van Amsterdam
Locatie: Almere
BVO: 7.000 m²
Jaar: 2018

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Ingrid Heijne, Carlien den Uijl
Gebouwarchitect: Burton Hamfeld + OZ Architects
Bouwmanagement: ICS Adviseurs

Aannemer: Lithos Bouw en Ontwikkeling
Interieurbouwer: Hubbers B.V.
Grafische vormgeving: ZENBER Architecten
Projectfotografie: ZENBER Architecten