VERBOND VAN VERZEKERAARS

 

ZENBER Architecten ontwerpt werkomgeving voor Verbond van Verzekeraars.

 

Het Verbond van Verzekeraars in Den Haag is een belangenvereniging van particuliere verzekeraars in Nederland. De leden van het Verbond vertegenwoordigen samen meer dan 95 procent van de verzekeringsmarkt. Het Verbondsgebouw krijgt een belangrijke rol als ontmoetingsplek tussen leden onderling en de buitenwereld.

 

Het gebouw wordt gezien als een modern clubhuis van de verzekeringssector, en heeft daarnaast de functie om het Verbond te positioneren als een transparante en innovatieve organisatie waar ook bezoekers buiten de sector (derde partijen) graag naar binnen lopen.

 

Aan ZENBER Architecten is gevraagd om deze wensen te integreren in het ontwerp voor een nieuwe innovatieve werkomgeving.

Flexibele transparante werkomgeving

Onderdeel van de in 2014 ingezette heroriëntatie van het Verbond van Verzekeraars is de wens om te moderniseren en de inrichting van de werkomgeving flexibel en transparant te maken om zo een betere samenwerking te realiseren, de kwaliteit te verbeteren en de flexibiliteit te bevorderen.

“Het gebouw wordt gezien als een modern clubhuis van de verzekeringssector”

Ontmoeten en leren staan centraal

Het negen verdiepingen tellende gebouw met een totaaloppervlakte van circa 6.500 m² is door ZENBER Architecten getransformeerd van een donker gesloten kantoor naar een open dynamisch kantoor waar ontmoeten en leren centraal staan. Op elke verdieping zijn dynamische pleinen gecreëerd die verticaal met vides aan elkaar verbonden zijn. Lange zichtlijnen zorgen ervoor dat deze pleinen overzichtelijk en uitnodigend zijn. Multifunctionele ontmoetingsruimten zijn centraal gelegen aan de pleinen, met vaste en flexibele werkplekken de daarop aansluiten.

 

In de kern van de vides bevindt zich een blok met daarin de lift en toiletten. Op elke verdieping heeft deze kern een bijzondere wandafwerking met een eigen karakter gekregen.

Dynamische en uitnodigende ontmoetingsplaats

De begane grond is voor een groot deel opengebroken om de voormalige postkamer en archiefruimte bij de centrale entreezone te betrekken. Hierdoor is er ruimte gekomen voor een uitnodigende receptiebalie, valt er meer daglicht naar binnen en is er een directe relatie met de buitenwereld.

 

Vergadergebieden in open en gesloten varianten kunnen zowel door zowel werknemers als door de leden gebruikt worden.

 

Een centrale koffiemachine en lounge, wacht- en werkbanken in een huiselijk aandoende centrale ruimte versterken de gastvrije uitstraling van de begane grond. De begane grond is een dynamische en uitnodigende ontmoetingsplaats geworden; oftewel een clubhuis voor verzekeraars.

Centrale middenruimte gecombineerd met concentratieplekken

De eerste verdieping is geslotener en formeler van opzet, met een diversiteit aan vergaderfaciliteiten en als sluitstuk het auditorium: een multifunctionele ruimte, van alle technische snufjes voorzien. Het centraal gelegen plein koppelt de vergaderfaciliteiten aan elkaar, en is tegelijkertijd verbonden met het bedrijfsrestaurant. Door lange zichtlijnen is er visueel contact mogelijk met de begane grond en hoger gelegen verdiepingen.

 

Op de hogere verdiepingen is gekozen voor een activiteit gerelateerde werkomgeving: Besloten, rustige concentratiewerkplekken aan de gevelzijde, gelegen aan een dynamisch plein rondom de vide. De Skype/concentratie ruimten zijn juist tussen de werkplekken gepositioneerd zodat er voldoende geborgenheid en prettige akoestiek ontstaat.

Circulariteit en duurzaamheid

Circulariteit en duurzaamheid zijn een belangrijk uitgangspunt voor ZENBER. Met beperkte financiële middelen en hergebruik van bestaande producten en interieurelementen is een maximaal resultaat behaald.

 

Bestaande binnenwanden, deuren en plafonds zijn voorzien van een nieuwe verflaag. Klassieke Eames stoelen van en Thonet fauteuils zijn tijdloos en opnieuw gebruikt. Het meubilair voor het auditorium is tweedehands gevonden en opnieuw gestoffeerd in een vriendelijk kleurcombinaties. Onderstellen van tafels zijn hergebruikt en voorzien van nieuwe bladen.

Verwondering en optimisme

De kunst in het pand is in nauw overleg met de Bond van Verzekeraars gekozen en maakt integraal onderdeel uit van het interieur. De kunst mag verwondering oproepen en optimisme uitstralen. Activerende werkverlichting speelt een belangrijke rol bij ondersteuning van de verschillende functionaliteiten in het pand, afgewisseld met decoratieve sfeerverlichting.

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: Verbond van Verzekeraars
Locatie: Den Haag
BVO: 6.500 m²
Jaar: 2018

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Ingrid Heijne, Edwin Kamphorst, Helma Teernstra
Gebouwarchitect:
Bouwmanagement:Twynstra Gudde
E&W adviseur: Halmos

Aannemer:
Interieurbouwer: Verschuren Interieurbouw
Lichtplan: ZENBER Architecten
Grafische vormgeving: ZENBER Architecten
Projectfotografie: ZENBER Architecten