SPINOZA20FIRST


ZENBER Architecten ontwerpt een uitdagend en motiverend interieur voor Spinoza20first. De kernwaarden en ambities van Spinoza20first en het daltonconcept zijn voelbaar en zichtbaar in het hele interieur.

Spinoza20first werkt vanuit een uniek daltonconcept. De school onderscheidt zich van andere (dalton)scholen door de hoge autonomie die leerlingen hebben op hun leerproces, de leerstrategie en het werken aan samenhangende en domein overstijgende thema’s. Er wordt gewerkt aan de dalton- en 21ste-eeuwse vaardigheden en aan de kennislijnen van de verschillende domeinen en vakken.

Uitnodigende nieuwbouw in het Bajes Kwartier

Het Amsterdamse Bajes Kwartier is in transitie naar een levendige groene stadswijk. In het kenniscluster ontwierp BDG Architecten de uitnodigende nieuwbouw van het Spinoza20first Daltonlyceum met sporthal en toekomstig jongerencentrum. Deze 3-in-1 opgave is het eerste nieuwbouwproject dat is opgeleverd in het nieuwe Bajeskwartier.

Ruimtelijke beleving

Het ontwerp van de nieuwbouw kenmerkt zich door een ruimtelijke verbinding tussen de entree en het schoolplein op het dak van de 3e verdieping. Zo ontstaat in de school een levendige route met leerpleinen, tribunetrappen en terrassen met leerlandschappen. Hier kan je elkaar makkelijk vinden en ontmoeten. Het gebruik van kleuraccenten in de leerpleinen versterkt de oriëntatie in het gebouw.

“Open leerpleinen dragen bij aan het domein overstijgende onderwijs”

Ontvangsthal met aula

De entreezone grenst direct aan het levendige en centrale hart van de school met de aula en kantineruimte.
Deze multifunctionele ruimte met imposante houten tribunetrap is onderdeel van de route door de school. Door een groot gordijn is deze tribunetrap visueel af te sluiten voor presentaties, bijeenkomsten, en (theater)voorstellingen.

Aantrekkelijke leerpleinen

Het onderwijs wordt domein overstijgend aangeboden. Dit betekent dat er wordt samengewerkt wanneer vaardigheden en kennis gezamenlijk of juist in een keer voor meerdere vakken of binnen een thema aangeleerd kan worden. De open leerpleinen dragen bij aan het samenwerken en elkaar inspireren. Hier vind je een mix van studieplekken waar je individueel of samen kan leren en studeren.

Elk leerplein heeft een eigen kleuraccent dat bijdraagt aan de herkenbaarheid en oriëntatie in het gebouw. De grote tafels met gebogen frames en hangplanten maken plek. Binnen elke kleurgroep is met ton sur ton kleuren gewerkt. Door heldere zichtlijnen en afwisseling van open en besloten plekken is er een grote sociale controle.

Groen & duurzaam

De beplanting versterkt de verbinding tussen de verschillende verdiepingen. Grote bomen in de vides maken plek en versterken de route door het gebouw. Soms loop je onder de bomen door en op andere plekken ben je op ooghoogte met de groene boomkruinen. In combinatie met ovale plantenbakken met zitplekken zorgt dit voor een vriendelijke en gelaagde atmosfeer.

De toegepaste materialen passen in een duurzaam en toekomstbestendig interieur. De linoleum vloeren zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en CO2 neutraal geproduceerd. Voor het maatwerk meubilair (o.a. tafelbladen en banken) is ESB gekozen. Een duurzaam en ecologisch alternatief voor OSB. De trappen en wanden van de bouwkundige kernen zijn bekleed met essenhout. Dit is een lokaal, uit Nederland afkomstig materiaal.

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: Spinoza20first / Projectmanagementbureau gemeente Amsterdam
Locatie: Amsterdam
BVO: 6.300 m²
Jaar: 2022

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Ingrid Heijne, Carlien den Uijl en Ruby Ingwersen
Gebouwarchitect: BDG architecten
Bouwmanagement: Projectmanagementbureau gemeente Amsterdam

Interieurbouwer: Schröder interieurs
Groenleverancier: Green stories
Projectfotografie: ZENBER Architecten