De locatie Haarlem van Hogeschool Inholland huisvest diverse domeinen en opleidingen verspreid over het campusgebouw van totaal 34.000 m² BVO. Hogeschool Inholland heeft ZENBER Architecten gevraagd om een centrale ontmoetingsplek te ontwerpen in de entreehal.
In de nieuwe entreezone is ruimte voor ontvangst, ontmoeting, evenementen en restauratieve faciliteiten. Iedereen werkt en leert door de hele campus, waardoor onderwijs- en werkruimte in elkaar overlopen en multifunctioneel en flexibel zijn. Op de sticky campus is samen leren, ontwikkelen en creëren van groot belang.
“Groen en planten als verbinding tussen buiten en binnen”
Het hoge atrium met veel daglicht verbindt alle bouwdelen met elkaar. Midden in het atrium is de uitnodigende koffiebar “Cococafe” gepositioneerd. De ronde bar met rondom diverse zitplekken geeft structuur aan de imposante ruimte. De receptie- en servicebalie is verplaatst naar een van beide liftkernen. Rond de andere liftkern is een groot studiepodium van bamboe gemaakt. Hier kunnen studenten en medewerkers elkaar ontmoeten en samenwerken.
Het atrium wordt verlicht door grote rechthoekige lichtlijnen. Deze versterken de architectuur en maken een verticale verbinding met de andere verdiepingen.
De bestaande kantine is getransformeerd naar een uitnodigend en hedendaags werkcafé. Rond de grote open haard zijn diverse lunch en loungeplekken gepositioneerd. Waar je elkaar kan ontmoeten, samen studeren en ontspannen.
In het werkcafé is het bestaande systeemplafond vervangen door stoer en gerecycled akoestisch spuitwerk. Op deze manier is er meer hoogte gecreëerd en heeft het een industriële look&feel. De nieuwe ledverlichting geeft de hele ruimte een aangename sfeer. In de juiste balans tussen gezellig warm licht en praktisch werklicht om bij te studeren.
De naastgelegen evenementzone is slim ingericht met verplaatsbaar meubilair. Hierdoor is het snel en efficiënt te transformeren voor grote presentaties of bijeenkomsten. Deze ruimte staat in directe verbinding met de koffiebar en het werkcafé. In het dagelijks gebruik wordt het als uitloop van het werkcafé gebruikt. De lobbyachtige sfeer nodigt uit om hier samen te werken en te studeren.
Duurzaamheid en vitaliteit zijn erg belangrijk voor Inholland. Deze kernwaarde komen zichtbaar terug in het interieurontwerp. Groen en beplanting spelen een grote rol in het ontwerp. Diverse plantenbakken maken plek en accentueren de zichtlijnen. Grote moswanden dragen bij aan de excellente akoestiek. De hangende tuinen versterken de verbinding tussen buiten en binnen.
Bij de keuze voor meubilair is er maximaal ingezet op hergebruik en slim ruimtegebruik. Zo past de koffiebar precies op de footprint van de oude receptiebalie (kokosnoot). Hierdoor waren maar weinig aanpassingen aan de vloer en installaties nodig. In het ontwerp is rekening gehouden met het optimaal benutten van de materialen, zoals standaard plaatmaten. Op deze manier is snijafval gereduceerd.
Ook in materiaalkeuze speelt duurzaamheid een rol. De akoestische vulling achter de houten latten is gemaakt van oude spijkerbroeken. De meest bijzondere toepassing van duurzaamheid in het ontwerp zijn de stoelen in de evenementenzone. Ze zijn naar ontwerp van Ineke Hans en gemaakt van gerecycled nylon, kantoorstoelonderdelen, visnetten, tapijt en ander industrieel afval. De stoel kan ook opnieuw volledig gerecycled worden.
Opdachtgever: Hogeschool Inholland
Locatie: Haarlem
BVO: 2.200 m²
Jaar: 2022
Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Ingrid Heijne, Ruby Ingwersen, Giusy Mazzarella en Carlien den Uijl
Projectmanagement: KWK Huisvestingsregisseurs
E&W adviseur: SPIE Nederland
Akoestisch adviseur: M+P
Aannemer: Hofrijn Bouwgroep
Interieurbouwer: Brandsing Meubelmakers
Beplanting: Donker interieur
Lichtplan: ZENBER Architecten i.s.m. Modular
Projectfotografie: ZENBER Architecten