ZENBER Architecten is onderdeel van team DP6 voor inspirerende opgave voor de Radboud Universiteit

ZENBER Architecten is onderdeel van team DP6 voor inspirerende opgave voor de Radboud Universiteit

Team DP6 ontwerpt faculteitsgebouw Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft Team DP6 geselecteerd voor de renovatie en uitbreiding van het Spinozagebouw, waarin de Faculteit der Letteren en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen hun intrek gaan nemen. Het ontwerpteam bestaat naast DP6 uit Nelissen ingenieursbureau, Van Rossum Raadgevende Ingenieurs en Zenber Architecten. Op woensdag 30 augustus 2023 tekenden Agnes Muskens, vicevoorzitter van het college van bestuur van de Radboud Universiteit, en Dick de Gunst, architect-directeur van DP6 architectuurstudio de opdrachtovereenkomst.

Duurzaamheidsambitie

Het uit de jaren ’70 stammende Spinozagebouw wordt de komende jaren uitgebouwd tot een moderne werk- en studieomgeving die past bij de faculteiten en die voldoet aan de hoge duurzaamheidsambitie. De Radboud Universiteit streeft naar een maximaal circulair en energiepositief gebouw. Het brutalistische karakter van de hoogbouw is beeldbepalend in de stedenbouwkundige samenhang en wordt dan ook behouden. De duurzame uitbreiding zal het gebouw verbinden met de rest van de campus en voorziet tegelijk in de gewenste flexibiliteit van de faculteiten.

De universiteit laat weten dat Team DP6 is geselecteerd vanwege hun expertise, innovatieve ontwerpaanpak en duurzame oplossingen. De architecten, ingenieurs en duurzaamheidsdeskundigen zullen nauw samenwerken met de Radboud Universiteit om een passende werk- en studieomgeving te creëren conform de in het Programma van Eisen gestelde richtlijnen en specificaties. Een energiepositieve omgeving die niet alleen voorziet in de behoeften van de gebruikers, maar ook een positieve impact heeft op het milieu én de campus.

Ontwerpvisie

Tijdens een informele bijeenkomst presenteerde Dick de Gunst de ontwerpvisie en de toekomstige vorm van het gebouw. “Het krachtige, bestaande Spinozagebouw werkt als een boekensteun voor de eigentijdse duurzame uitbreiding”. Hij refereerde daarmee aan het belang van boeken voor deze vakgebieden.
Na de ondertekening, op het terras van het Spinozagebouw met zicht op het Erasmusgebouw sprak Agnes Muskens haar vertrouwen in de samenwerking met alle partijen uit en maakte de vergelijking van de architect campusbreed: “Het Erasmusgebouw en Spinozagebouw zijn onze twee beeldbepalende gebouwen, die als boekensteunen de kennis en kwaliteit van twee van de oudste faculteiten op de campus symboliseren en de verbinding behouden”.