Stadhuis Harderwijk - Zenber Architecten
1800
post-template-default,single,single-post,postid-1800,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Stadhuis Harderwijk

Stadhuis Harderwijk

De rol van het Stadhuis verandert door ontwikkelingen in de maatschappij en door de toenemende digitalisering. Het Stadhuis wordt steeds meer een plek van inwoners, ondernemers, instellingen, verenigingen en medewerkers. Een open en ontspannen ontmoetingsplek waar mensen graag binnenkomen en zich welkom voelen. Een plek waar initiatieven worden ontwikkeld maar ook waar je met vragen terecht kunt. Een plek die ruimte biedt aan: maatschappelijke functies, een restaurant, een bibliotheek, leestafels, kennis halen, historie opsnuiven en lezingen in de raadzaal.

Aan ZENBER de opdracht om het Stadhuis van de gemeente Harderwijk te renoveren en te transformeren naar een ontmoetingsplaats met uitmuntende dienstverlening waarin de verbinding met de samenleving en het contact met inwoners centraal staat: een ‘Huis van de stad’.

PLAZA, CENTRAAL ONTMOETINGSPUNT OP BEGANE GROND

In de publiekshal op de begane grond wordt een aantrekkelijke en uitnodigende ‘plaza’ gecreëerd. Een centraal ontmoetingspunt waar diverse functies samenkomen, zoals de balies van de Stadswinkel, het restaurant, een werkcafé, de bibliotheek, het Sociaal Domein en andere maatschappelijke partners.

De ‘plaza’ wordt een toegankelijke en levendige plek voor de samenleving met de herkenbare identiteit van het ‘Huis van de Stad’. Bepaalde delen van deze publieke ruimte zijn multifunctioneel te gebruiken voor tentoonstellingen (bijvoorbeeld van het Stadsmuseum) en bijeenkomsten. Met het nieuwe interieur wil de gemeente Harderwijk de service en het gastheerschap van de gemeente versterken.

WERKPLEKKEN OP EERSTE EN TWEEDE VERDIEPING

De eerste en tweede verdieping worden gevuld met werkplekken. Een hoofdroute verbindt de verschillende vlekken met elkaar. Een vlek is een logische plaats waar bepaalde medewerkers, domeinen en faciliteiten bij elkaar in de buurt zitten. De vlekken zijn gepositioneerd rondom vrijstaande units. Plekken waar je meer in stilte werkt zijn gelegen aan de uiteinden van het gebouw. De plekken voor samenwerken en communiceren zijn te vinden in de buurt van de hoofdtrappen, het vergadercentrum en de liften. Centraal in de vlekken liggen de ‘huiskamers’ waar je de dag kunt starten en met collega’s kunt samen- komen.

Op de eerste verdieping zijn vlekken voor de bestuurders, de domeinen Samenleving, Bestuur & Organisatie, Ruimte en het Stadsbedrijf, medewerkers van Meerinzicht en een deel van de bibliotheek. Op de tweede verdieping worden verschillende soorten werkplekken voor het Sociaal Domein gerealiseerd.

Oplevering: medio 2017