STADHUIS HARDERWIJK


De rol van het Stadhuis verandert door ontwikkelingen in de maatschappij en door de toenemende digitalisering. Het Stadhuis wordt steeds meer een plek van inwoners, ondernemers, instellingen, verenigingen en medewerkers. Een open en ontspannen ontmoetingsplek waar mensen graag naar binnen lopen en zich welkom voelen. Een plek waar initiatieven worden ontwikkeld maar ook waar je met vragen terecht kunt. Een plek die ruimte biedt aan maatschappelijke functies, een werkcafé, een bibliotheek, leestafels, kennis halen, historie opsnuiven en lezingen in de raadzaal.
Aan ZENBER de opdracht om het Stadhuis van de gemeente Harderwijk te renoveren en te transformeren naar een ontmoetingsplaats met uitmuntende dienstverlening waarin de verbinding met de samenleving en het contact met inwoners centraal staat: een ‘Huis van de Stad’.

PLAZA, CENTRAAL ONTMOETINGSPUNT OP BEGANE GROND

In de publiekshal op de begane grond wordt een aantrekkelijke en uitnodigende ‘plaza’ gecreëerd. Een centraal ontmoetingspunt waar diverse functies samenkomen, zoals de balies van de Stadswinkel, een werkcafé, de bibliotheek, het Sociaal Domein, Meerinzicht en andere maatschappelijke partners.

De ‘plaza’ wordt een toegankelijke en levendige plek voor de samenleving met de herkenbare identiteit van het ‘Huis van de Stad’. Bepaalde delen van deze publieke ruimte zijn multifunctioneel te gebruiken voor tentoonstellingen (bijvoorbeeld die van het Stadsmuseum) en bijeenkomsten. Met het nieuwe interieur wil de gemeente Harderwijk de service en het gastheerschap van de gemeente versterken.

INNOVATIEVE WERKOMGEVING

Op de eerste en tweede verdieping zijn de werkomgevingen gepositioneerd. Door middel van een vide is deze verbonden met de publiekshal en de plaza. Een hoofdroute verbindt de verschillende vlekken in de werkomgevingen met elkaar. Een vlek is een logische plaats waar bepaalde medewerkers, domeinen en faciliteiten bij elkaar in de buurt zitten. De vlekken zijn gepositioneerd rondom vrijstaande units. Plekken waar je meer in stilte werkt, zijn gelegen aan de uiteinden van het gebouw. De plekken voor samenwerken en communiceren zijn gepositioneerd in de buurt van de hoofdtrappen, het vergadercentrum en de liften zodat ze goed te bereiken zijn vanaf de verschillende verdiepingen. Centraal in de vlekken liggen de ‘huiskamers’ waar je de dag kunt starten en met collega’s kunt samenkomen.

Op de eerste verdieping zijn vlekken voor de bestuurders, de domeinen Samenleving, Bestuur & Organisatie, Ruimte en het Stadsbedrijf, medewerkers van Meerinzicht en een deel van de bibliotheek. Op de tweede verdieping worden verschillende soorten werkplekken voor het Sociaal Domein gerealiseerd.

“Innovatief en duurzaam”

DUURZAME RENOVATIE

Met de renovatie van het stadhuis is een forse verduurzamingsstap gezet. Het energielabel is door de renovatie verhoogd van een label G naar een label A++ Dit is bereikt door extra isolatie, nieuwe installatietechniek, triple glas, en de overstap naar volledige LED verlichting. Koudebruggen zijn opgelost. Er zijn nieuwe kozijnen geplaatst in de gevel met daarin tripleglas.

In de buitengevel zijn glaspartijen tot de vloer gezet om verbinding te maken met de nieuwe wijk Waterfront en de entreepartij is ook vernieuwd. Het bestaand meubilair is maximaal hergebruikt en gerevitaliseerd.

Daar komt nog bij dat op de daken van het Huis van de Stad nog ca. 1000 m2 aan zonnepanelen is geplaatst. Van een energielabel G naar een label A++, dat is voor een gebouw uit 1982 een prachtig resultaat.

“Van energielabel E naar label A+”

IDENTITEIT

De Hanzestad Harderwijk is prachtig gelegen aan het water en heeft een rijke historie. De stad, indertijd gelegen aan de Zuiderzee, sloot zich aan bij de Duitse Hanze. Met het komen en gaan van handelaren en handelsproducten was er volop bedrijvigheid in de stad. De visserij en lakennijverheid zijn daarbij belangrijke bronnen van inkomsten geweest. Nu, in de 21e eeuw, zijn de sporen van deze tijd nog altijd zichtbaar. Sommige gebouwen van toen staan er nog. De schilderachtige binnenstad van Harderwijk is in 1969 tot beschermd stadsgezicht verklaard en telt een kleine honderd rijksmonumenten.

Om ook deze rijke historie zichtbaar te maken in de nieuwe werkomgeving hebben we speciaal voor het stadhuis vilten roomdividers ontworpen geïnspireerd op de vissersknopen en zijn er grafische dessins op glasfolies ontworpen geïnspireerd op de markante rijksmonumenten van Harderwijk..

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: Gemeente Harderwijk
Locatie: Harderwijk
BVO: 10.000 m²
Jaar: 2017

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Edwin Kamphorst, Ingrid Heijne
Bouwmanagement: PgL Vastgoedadvies en management

Aannemer exterieur: Van Wijnen
Aannemer interieur: Van Norel
Interieurbouwer: Verschuren interieurbouw
Lichtplan: ZENBER Architecten
Grafische vormgeving: ZENBER Architecten
Projectfotografie: Roos Aldershoff