NAVIGANT UTRECHT


Het Nederlandse Ecofys is eind 2016 overgenomen door het Amerikaanse Navigant om samen te profiteren van de wereldwijde energie transformatie. Navigant is een zakelijke dienstverlener die actief is in consultancy op het gebied van energie en verduurzaming. Door de overname zet Navigant voet op continentaal Europa. Reden om zich centraal te gaan vestigen in het gloednieuwe duurzaam gebouwde (WELL en BREEAM Excellent gecertificeerd) World Trade Centre, direct naast het Centraal Station van Utrecht. In de architectonische blikvanger heeft Navigant zich gevestigd op de 15e verdieping, met een prachtig en weids uitzicht over Utrecht en omstreken. Aan ZENBER architecten is gevraagd om hier een werkomgeving te creëren die samenvloeit met de architectuur en past bij de mentaliteit en duurzaamheidsvisie van de organisatie.

Ambitie

De ambitie was om een representatieve en vitaliserende werkomgeving te verwezenlijken die samenwerking en ontmoeting maximaal stimuleert. Hoewel het om een Amerikaanse overname gaat is er ook behoefte aan een lokale (Nederlandse) manier van werken. Dit komt onder meer tot uiting in het efficiënt gebruik maken van het aantal beschikbare vierkante meters, met de introductie van flexwerken (géén vaste werkplekken) en het multifunctioneel gebruik van diverse ruimtes. Er is gezocht naar een gebalanceerde mix van open werkgebieden afgewisseld met gesloten overleg en concentratie/skype ruimten en informele overleg mogelijkheden. Maar ook naar een flexibele indeling, om eventuele groei in de toekomst mogelijk te maken.
Om het prachtige uitzicht te waarborgen is er gestreefd naar een maximale transparantie en openheid, waardoor iedereen tegelijkertijd ook zichtbaar is voor elkaar.
Als duurzaamheidsdienstverlener was er een sterke wens om het duurzaamheidsaspect tot uitdrukking te laten komen in de materialisatie (zoveel mogelijk volgens de BREEAM normeringen), maar wel met een bescheiden karakter.

“Samenwerking tussen medewerkers centraal.”

Bruisend werkcafé vs kalme werkzone

De footprint van het WTC wordt gekenmerkt door een facilitaire middenkern, met een ruime open werkvloer eromheen en een glooiende dynamische gevellijn. Er is maximaal uitzicht naar alle zijden. ZENBER architecten heeft gekozen voor een duidelijke zonering tussen een dynamisch gebied, waar ontmoeting, overleg en samenwerking tussen medewerkers centraal staat. Deze zone is georiënteerd op het levendige stationsgebied en het Jaarbeursplein. Aan de andere kant van de vloer is er juist een zone waar het draait om werken in rust, stilte en focus.

Glooiende kern met uitwaaierende luifel

Om aan te sluiten op de architectuur is er voor gekozen om de facilitaire midden kern op te dikken, met ondersteunende ruimtes zoals archief, repro, opslag, pantry, lockers en skype-nissen. Deze uitbreidingen reageert in vormgeving op de dynamische lijnen van de gevel en wordt nog eens extra benadrukt door een uitwaaierende luifel.
Bij binnenkomst worden bezoekers en werknemers gelijk warm ontvangen in een open en bruisend werkcafé met een grote bar met goede koffie, diverse zitplekken onder hangende tuinen en werklounges. Rondom het werkcafé liggen diverse vergader-, conferentie- en project ruimten, met ieder een eigen karakter. De uiterste hoeken van het werkcafé zijn verassend ingericht met een grote tribune voor stand up meetings, met prachtig uitzicht over de forensenstromen van het station. En een semi open eivormige brainstormruimte. De glooiende houten kern met luifel geleidt je verder mee de werkvloer op. Waar open flexwerkplekken prettig worden onderbroken met kasten en plantenframes. Ook op de werkvloer zijn er een aantal kleine overlegruimtes aanwezig met aangrenzende skype/concentratie plekken met akoestische viltenwanden voor buitenlandse calls. Op de plekken waar het glas in de gevel naar beneden zakt zijn werklounges gesitueerd, die het mogelijk maken om samen te werken met uitzicht over de stad. De werkvloer heeft een gevarieerd aanbod van diverse type werkplekken.

Duurzame materialen en producten (BREEAM Excellent en WELL)

Voor de materialisatie is gekozen voor een vriendelijke en tijdloze basis van warme grijs tinten op de vloeren (C2C silver tapijt). De glazen puien van de afgesloten ruimtes sluiten aan bij de architectuur maar onderscheiden zich ook door de horizontale belijning, waardoor een grafisch lijnenspel ontstaat. De opgedikte midden kern is geaccentueerd met massief eiken verticale latten (FSC gecertificeerd en met natuurlijke olie afgewerkt) die overgaan in een uitwaaierende luifel. De latten hebben diverse afmetingen en dikte en worden afgewisseld met verlichtingsprofielen, waardoor een speels en dynamische ritme ontstaat. Deze krachtige ingreep in houten afwerking is een warme en natuurlijke aanvulling voor het interieur.
In de vloer zijn diverse tapijtvlakken (van econyl garen) aangebracht in blauwgroenige en okergeel tinten, die in kleurnuance overgaan in een tactiel textuurbehang in de overlegruimten en ingelegd wolvilt in de skyperuimten.

Natuurlijke en ecologische materialen en afwerkingen

Voor het maatwerk meubilair is gekozen voor een uniek ecologisch materiaal: Richlite, in de kleur zwart. Dit materiaal bestaat uit lagen van gerecycled papier, waardoor een oersterke plaat ontstaat. Het materiaal heeft een matte levendige uitstraling, die na verloop van tijd steeds dieper van kleur zal worden. De stalen profielen die in combinatie met het Richlite zijn toegepast, voor onder andere de hangende tuinen en plantenframes, zijn afgewerkt met een natuurlijke bijenwas, waardoor het rauwe blauwkleurige karakter van het staal wordt versterkt.
Het losse meubilair en de aanvullende verlichting zijn nauwgezet afgestemd op de kleuren van het interieur. Ook hier is zoveel mogelijk gekozen voor meubels die een duurzame achtergrond hebben, zoals bureaus uit een circulaire lijn, C2C ergonomische bureaustoelen en vergaderstoelen van PET felt.

Hangende tuinen voor een groene en gezonde werkomgeving

Beplanting heeft al in het begin van het proces een belangrijke rol gespeeld in het ontwerp, om bij te dragen een aan positieve werkbeleving en vanwege de luchtzuiverende functie. Er is veel diversiteit in groen toegepast in de gehele kantooromgeving, van ronde hangende tuinen die plek maken in het werkcafé, geïntegreerde plantenbakken bij de koffiebar, tot plek scheidende plantenframes in het werkgebied.

Dit alles resulteert in een zorgvuldig op elkaar afgestemd tijdloos en vitaliserend interieur met een maximale inzet van duurzame materialen (BREEAM Excellent en WELL) , die een positieve bijdrage levert aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers.

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: Navigant Consultancy America
Locatie: Utrecht
BVO: 2.000 m²
Jaar: 2018

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Carlien den Uijl, Helma Teernstra, Ingrid Heijne
Gebouwarchitect: MVSA Architecten
Bouwmanagement: Cushman & Wakefield
E&W adviseur: 
Vintis installatieadviseurs B.V.

Aannemer interieur: Kubus Onderhoud & Montagediensten B.V.
Interieurbouwer: Van Assem Interieurbouw B.V.
Lichtplan: ZENBER Architecten
Grafische vormgeving: ZENBER Architecten
Projectfotografie: Ossip van Duivenbode