Koninklijke Kentalis Sint-Michielsgestel - Zenber Architecten
661
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-661,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-13.8,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Koninklijke Kentalis Sint-Michielsgestel

nieuwe werkomgeving in hoofdgebouw

Over dit project

Al meer dan 220 jaar is Kentalis dé specialist op het gebied van diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met beperkingen in horen en communiceren doordat ze doofblind, doof of slechthorend zijn.

ZENBER interieur I architectuur heeft voor het hoofdgebouw van Koninklijke Kentalis in Sint-Michielsgestel een nieuwe werkomgeving gecreëerd volgens principes van Het Nieuwe Werken voor de afdeling ICT. Het hoofdgebouw van Koninklijke Kentalis in Sint-Michielsgestel is in 1908 ontworpen door architect J.H.H. van Groenendael en in 1910 in gebruik genomen als doveninstituut.

De bestaande Jozefzaal op de eerste verdieping is heringericht waarbij het monumentale karakter en de bijzondere hoogte van de kapconstructie is behouden. Om een open werkomgeving, activiteitsgerelateerd met een goede akoestiek en met een menselijk maat creëren was dan ook een uitdagende opgave. Voor het bestaande hoofdgebouw is een eigentijdse oplossing gevonden die met respect voor het verleden een brug heeft geslagen naar een eigentijdse werkomgeving voor de medewerkers en cliënten van Koninklijke Kentalis. Om de imposante monumentale architectuur niet aan te tasten, deze voelbaar en zichtbaar te houden, heeft ZENBER in de open ruimte 3 vrijstaande volumes gepositioneerd met daarin vergader en concentratie/werkplekken. Door de nauwkeurige plaatsing is een menselijke maat en zonering gecreëerd. Met meer rust (werken) of meer dynamiek (communicatie) afhankelijk van de werkzaamheden. De volumes zijn aan de bovenzijde voorzien van een akoestische rand c.q. hoed en verschillen in hoogte. Hierdoor ontstaan een spannend spel van volumes, vorm en kleur. Naast de karakteristieke vorm van deze “hoeden” verzachten deze de architectuur en draagt tevens bij aan een prettiger akoestiek.

PROJECTGEGEVENS
Project: Koninklijke Kentalis in Sint-Michielsgestel
Plaats: Sint-Michielsgestel
Opdrachtgever: Koninklijke Kentalis
Team: Eric Wezenberg, Edwin Kamphorst, Ingrid Heijne
Oplevering: Voorjaar 2014
Fotografie: ZENBER interieur I architectuur

Categorie
Kantoren, Work