Stedelijk Gymnasium Nijmegen

 

ZENBER Architecten realiseert de herinrichting  en optimalisatie van het Stedelijk Gymnasium van Nijmegen. Het ontwerp is in de stijl van nu, met respect voor de bestaande historische elementen. Het ontwerp van ZENBER heeft als doel de onderwijsmethodiek te ondersteunen, stimuleren en faciliteren. Het is een transparant, sfeervol en veilig schoolgebouw met een multifunctionele pauze- en studieruimte geworden, waar de leerlingen zich thuis voelen.

“Het oude karakter is zoveel mogelijk intact gelaten door respectvol en efficiënt om te gaan met de bestaande ruimte”

Verstand van verstand

Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen heeft verstand van verstand: Persoonlijke groei en intellectuele ontwikkeling van de leerlingen staan voorop, met ruim baan voor eigen initiatieven. Het onderwijs sluit aan op de eisen van de tijd en de onderwijsvisie bestaat uit de drie pijlers Kennis, Ontplooiing en Vriendschap. Het schoolklimaat kenmerkt zich door openheid, vriendschappelijkheid en respect voor elkaar. Leerlingen zijn open en respectvol naar elkaar, en kijken met een intelligente, open blik de wereld in.

Ontwerpsessies met de leerlingen

In speciale workshops heeft ZENBER designsessies gehouden met de leerlingen en docenten, waarbij zij zich hebben uitgesproken over ontwerp oplossingen, kleurenpalet en kunst en grafische elementen. Op basis van deze workshops ontwikkelde ZENBER een masterplan voor het hele gebouw, waarbij optimalisatie van de bestaande ruimte en de algehele look & feel, behoud van de historische elementen, verduurzaming van het gebouw, en verbetering van het binnenklimaat voorop stond. Bouwkundige aanpassingen zoals een nieuwe entree en aanpaste pui verbeteren de doorstroom en ruimtelijkheid van het gebouw.

 

ZENBER ontwerpt een gebouw dat voor de leerlingen en de docenten aantrekkelijker is geworden door de toetreding van daglicht, en waarbij ruimtelijkheid wordt afgewisseld met knusse zones.

Historisch gebouw

Het schoolgebouw bestaat uit drie vleugels waarvan het oudste deel uit 1886 dateert. ZENBER heeft het oude karakter zoveel mogelijk intact gelaten door respectvol en efficiënt om te gaan met de bestaande ruimte. Bestaande details en ornamenten dienden als uitgangspunt voor de functionele toevoegingen. De karakteristieke zachtgele tegels op de wanden van het oude gebouw waren uitgangspunt voor de frisse gele kleur van de pauzeruimte. Deze kleur geel is eveneens kenmerkend voor de huisstijl van SGN en is doorgevoerd in de rest van het gebouw, o.a. om zones aan te geven binnen de transparante open ruimtes.

 

Door klaslokalen op de eerste verdieping te verbouwen en efficiënter in te richten, kwam er op de begane grond ruimte vrij voor een dynamische pauze-/lunch-/studieruimte voor de bovenbouw. De bovenbouw heeft een eigen entree gekregen en ook de lockerruimte is verplaatst naar deze zone. Uitbreiding van vloeroppervlak is hier gerealiseerd door gebruik te maken van vrijgekomen hoogte: Er is een entresol gekomen die dient als een concentratiezone waar de leerlingen in rust kunnen werken.

 

De pauzeruimte is opgedeeld in verschillende zones, zoals de concentratieruimte met voldoende oplaadpunten voor de laptops, de chillruimte met een eigen pantry en waterkraantje (de leerlingen gaven zelf aan water te prefereren boven een frisdrankautomaat), de multifunctionele presentatieruimte met tribunes en de populaire banken waar de leerlingen graag bijeenkomen om te chillen en de lunchruimte. De zonering is aangegeven door kunst en grafische elementen, door de leerlingen zelf ontworpen.

Klaslokalen en lockerruimte

Klaslokalen op de eerste verdieping zijn verbouwd en opnieuw ingedeeld. Door  middel van een paneelwand kunnen de lokalen worden opgedeeld, zodat de twee ruimtes die dan ontstaan afzonderlijk van elkaar kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de intermezzoklassen. Door verplaatsing van de lockers van de bovenbouw naar de nieuwe pauzeruimte, is de lockerruimte in de kelderruimte ruimer van opzet is geworden. De ruimte is niet alleen overzichtelijker is geworden, maar ook gezelliger door het gebruik van kleur en het toevoegen van zitelementen.

 

Duurzaam ontwerp

Een van de vragen van de schoolleiding was om het binnenklimaat duurzaam te verbeteren en een duurzaamheidsplan voor het gebouw op te stellen. In samenwerking met Van Kessel & Janssen Bouwconsultancy, Bongers/Jansen en Ed Peters Advies is na uitvoerig onderzoek de ventilatiecapaciteit èn de energieprestatie sterk verbeterd. Alle verlichting in het gebouw is vervangen door LED verlichting. De efficiënte indeling van het gebouw is gunstig voor energieverbruik, en lesmeubilair is hergebruikt.

FACTS EN FIGURES

Opdrachtgever: Stedelijk Gymnasium Nijmegen
Locatie: Nijmegen
BVO:  9500 m²
Jaar: 2018

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Ingrid Heijne, Diederik Mulder
Bouwmanagement: Van Kessel & Janssen Bouwconsultancy
E&W adviseur: Bongers en Jansen

Aannemer: Welling 
Interieurbouwer:  H.Hardeman
Lichtplan: ZENBER Architecten
Grafische vormgeving: ZENBER Architecten i.s.m. de leerlingen
Projectfotografie: ZENBER Architecten