HEAD OFFICE RED CROSS


The head office of the Red Cross is located in the young, dynamic office area ‘De Groene Schenk’, in The Hague, within walking distance of The Hague Laan station of N.O.I. The building has five floors and is beautifully situated on a green park strip. ZENBER architects have designed the new dynamic working environment in which cooperation, meeting and the international character of the Red Cross come together.

“Base camp as a dynamic heart”

MEET AND  WORK TOGETHER AND  IN “BASE CAMP”

At the heart of each floor a large and dynamic base camp has been created. Here is the pantry with good coffee and a multifunctional reading and work table. The ‘base camp’ is the central focal point. The frames with felt cloths cover the various seating and consultation areas. Transparent meetings, consultations and concentration rooms are positioned around the open base camp. As a result, employees from the various departments are clearly visible to each other and cooperation and meeting are optimally facilitated and stimulated.


On the ground floor, visitors are welcomed at a reception desk and can take their seats in a base camp. Behind it is a lively and multifunctional work bar with a view of the green park strip and a large meeting centre.

DIVERSITY OF WORK

The open-plan office floors also facilitate easy contact between the various departments. In the immediate vicinity are the skype niches and the bell cells that are frequently used for international conversations with employees and other agencies on location. Excellent acoustics are essential here; the carpet used and the new ceilings have an extra high acoustic value and there are acoustic screens between the workstations.

IDENTITY OF AN INTERNATIONAL NATURE

The Red Cross is the emergency organisation. In the Netherlands and worldwide! The identity of the organisation with the largest voluntary counselling network in the world is clearly visible in the interior. ZENBER has drawn inspiration for the design of the new working environment from the hands on mentality and international base camps of the Red Cross.


ZENBER held a workshop on identity and look & feel with employees from various Red Cross departments. This has been translated into the interior by a combination of color and durable material use, the base camp as dynamic heart and the large wall-filling photography with images of the international relief of the Red Cross.

FACTS EN FIGURES

Client: Rode Kruis Nederland
Location: Den Haag
GFA: 2.900 m²
Completion: 2018

Project team ZENBER: Eric Wezenberg, Diederik Mulder
Building consultancy: Trots

Contractor: debazis
Interior finisher: eN eN Meubelmakers
Lighting plan: ZENBER Architecten, Modular
Graphic design: être-design
Photography: ZENBER Architecten