STELLE COLLEGE WORDT CBURG COLLEGE

Het Stelle College op de Mr. Treublaan in Amsterdam voldeed niet meer aan de moderne eisen voor onderwijs. Aan ZENBER Architecten werd gevraagd de transformatie naar een nieuwe onderwijsmethode in een nieuw gebouw met een nieuwe naam op het Zeeburgereiland te begeleiden. Stelle college wordt Cburg college.

 

Het Cburg College is een vmbo-school en onderdeel van het Voortgezet onderwijs van Amsterdam. Een kleinschalige school met basis- en kaderberoepsgericht onderwijs die een veilige, zorgzame en stimulerende leeromgeving biedt aan 400 leerlingen. De school richt zich op de sectoren dienstverlening, commercie en ict.

 

Betrokkenheid, identiteit en participatie zijn kenmerkend voor de nieuwe manier van lesgeven waarbij leren, werken en doen gecombineerd worden. Het interieurontwerp van ZENBER Architecten faciliteert en stimuleert de onderwijsmethodiek, biedt structuur en stimuleert de participatie van leerlingen.

TIJDELIJKE HUISVESTING

ZENBER Architecten bedacht eerst het ontwerp voor de tijdelijke onderwijslocatie op het Zeeburgereiland, dat daarna is uitgevoerd door de leraren en leerlingen. Met een minimaal budget en gerecycled (bouw)materiaal en wat potten verf heeft een decorbouwer een verbluffende dynamische basis neergezet. De details zijn met veel plezier door de leerlingen zelf gemaakt en toegevoegd.

 

De tijdelijke huisvesting diende als pilot, zo konden de leerlingen alvast wennen aan de nieuwe onderwijsmethode. De leerlingen vonden het fantastisch om zo betrokken te zijn bij hun leeromgeving, en hebben door de pilot-functie van deze tijdelijke huisvesting ervaring opgedaan die weer ingezet kon worden om input te geven bij het ontwerp voor het nieuwe gebouw. De kleuren groen, geel, rood en zijn aangedragen door leerlingen.

HART VAN HET GEBOUW

Het nieuwe gebouw is gesitueerd op het Zeeburgereiland en heeft een grote centrale hal over 3 verdiepingen midden in het gebouw. Open zichtlijnen en transparantie zijn essentieel, ze zorgen voor overzicht en veiligheid. Kleinere nisjes zorgen voor structuur en geborgenheid. Leerlingen kunnen zich hier terugtrekken om te werken of te chillen maar ze worden nog steeds gezien. De centrale hal is het kloppend hart van het gebouw. Aan de centrale hal grenzen de leerpleinen, de lokalen, de kantine, de overlegruimten, de teamlounge en beroepspleinen. Door het gebruik van kleur worden de verschillende ruimtes geaccentueerd. Dit geeft de leerlingen en docenten overzicht en oriëntatie. De centrale hal is de multifunctionele ruimte in het gebouw. Een plek voor leerlingen en docenten om elkaar te ontmoeten, te leren, te lunchen, te chillen en geschikt voor diverse bijeenkomsten en presentaties.

“ZENBER Architecten introduceerde hier het Shop-in-Shop concept”

SHOP IN SHOP – PROFESSIONELE BELEVING VOOR LEERLING EN KLANT

Elementen van vernieuwing zijn het kennismaken met de beroepenwerelden via de beroepspleinen. Speciaal hiervoor ontwikkelde ZENBER het ‘shop in shop’ concept; een professionele beleving voor leerling en klant. Door leeromgevingen te creëren die ogen als een professionele beroepsomgeving wordt het leren maximaal gestimuleerd en worden leerlingen voorbereid op de beroepspraktijk.

FACTS EN FIGURES

Opdachtgever: ROC van Amsterdam
Locatie: Amsterdam
BVO:
Jaar: 2018

Projectteam ZENBER: Eric Wezenberg, Ingrid Heijne, Mariska Hoppen
Gebouwarchitect: RAU

Grafische vormgeving: ZENBER Architecten
Projectfotografie: Roos Aldershoff